De organisatie van de Nationale Kinderherdenking verwacht zondag duizenden kinderen bij de tiende editie van de herdenking in Madurodam. Wie vooraan wil staan, kan zich van tevoren gratis aanmelden via de website. "Maar iedereen is welkom, je kunt ook gewoon zonder aanmelding komen aanlopen", zegt directeur Dorien Korsten.
Het is volgens de organisatie "een bijzondere editie" omdat er tachtig jaar vrijheid wordt gevierd. De kinderen staan tijdens de herdenking stil bij het feit dat ze in vrijheid kunnen leven en dat dat niet vanzelfsprekend is. "Nog elke dag worden kinderen ergens op de wereld slachtoffer van oorlogsgeweld en onderdrukking", aldus de organisatie.
"Je merkt dat er veel discussie is over de vraag of we op 4 mei in Nederland alleen nog aan de Tweede Wereldoorlog moeten denken", zegt Korsten. "Natuurlijk leggen we aan kinderen uit wie we herdenken en dan gaat het over de Tweede Wereldoorlog, de laatste oorlog op Nederlands grondgebied. Maar we staan er nadrukkelijk bij stil dat er nog steeds veel oorlogen zijn, ook dichterbij. We laten ook kinderen aan het woord die zelf een oorlog hebben meegemaakt."
De 11-jarige kinderreporter en podcastmaker Adit opent de kinderherdenking zondag om 19.15 uur. Lilach (11) vertelt het verhaal van haar 100-jarige overgrootmoeder Esther Vleeschhouwer-Blocq die acht concentratiekampen overleefde. Ook vertellen de 18-jarige Madurodam-burgemeester Rand en de 14-jarige Logen over hun vlucht vanuit Syrië. Verder draagt de Jonge Stadsdichter Govert van 13 jaar een zelfgeschreven gedicht voor en zijn er dans- en muziekoptredens.
Net iets voor 20.00 uur blaast de 10-jarige Wouter, als jongste trompettist van de kinderherdenking tot nu toe, de Taptoe vanaf de vuurtoren in Madurodam. Daarna is iedereen twee minuten stil en volgt een stille tocht.
Door: ANP